Дзень першы: чулае сэрца святога Людвіка.

   У святога Людвіка быў вельмі цудоўны духоўны шлях, якім Бог яго праводзіў, а ён быў Яму вельмі паслухмяны. Любоў да Бога і бліжняга, асабліва да тых, што знаходзіліся ў вялікай патрэбе, былі падставай гэтага шляху.

Ужо з дзяцінства і з першага ўзрушэння яго сумлення, Людвіка прыцягвала Божая любоў. “Ён аддаляўся ад сваіх равеснікаў, каб пазбягаць іх забаваў, хаваўся, каб маліцца на ружанцы перад абразом Маці Божай". Кс. Альбін, сябра і семінарыйны прыяцель св. Людвіка напісаў: “Часта сярод нас ён выглядаў так, як бы знаходзіўся ў пачуццёвым экстазе, адключаны, захоплены Богам. Ён не мог запанаваць над сваімі ўзрушэннямі сэрца, якое было прасякнутае Божай любоўю, і ўздыхаў за сталом, на рэкрэацыі, паўсюль. Гэта быў вынік гарачых натхненняў Божай любові ў Святым Духу, які пранікаў сэрца, каб дазволіць пакашатваць Яго слодыч”.

Гэтая любоў да Бога, а таксама малітва, былі падставай яго святога духоўнага шляху ажно да найвышэшай вяршыні малітвы. Адкрываючы сваё сэрца для Бога, распаленае любоўю, як сталы святар і місіянер, ён запісаў: “О мой Божа, я прагну Цябе любіць, я пачынаю згараць, Ты мяне захапляеш. Дазволь мне любіць Цябе” (Песня 138, 1).

Адначасова з узрастаннем любові да Бога, у чулым сэрцы св. Людвіка ўзрастала любоў да бліжняга. Аднаго дня, калі ён быў яшчэ ў семінарыі, маці Людвіка, Жанна, наведвала бедных у касцёле св. Іва ў Рэннах. Яна пазнаёмілася з адной беднай жанчынай і спыталася, хто яе туды прывёў, а яна адказала: “Твой сын, спадарыня. Гэта ён знайшоў мне тут месца і прывёў мяне сюды.” Няма сумневу ў тым, што яго маці была шчаслівая і ганарылася сваім сынам.

Людвік вельмі чула перажываў цярпенні бліжніх і ўчынкамі любові, якія былі незвычайнымі, перамагаў тых, што закрывалі свае сэрцы на патрэбы іншага. Усё сваё жыццё св. Людвік адносіўся да ўбогіх з верай, перажываючы кожную такую сустрэчу як працяг сваёй любові да Езуса ў Эўхарыстыі. З такой самай пяшчотай, любоўю і палкасцю, якая праяўлялася ў малітве, Людвік падыходзіў да кожнага ўбогага, у якім бачыў самога Езуса. Бедныя называлі яго “добры айцец Манфор”.

Малітва. Пане, наш Божа, св. Людвік дэ Манфор усё сваё жыццё правёў так, каб любіць Цябе і бліжняга, а мы так мала праяўляем гэтую любоў.  Праз яго заступніцтва дапамажы нам перамагчы нашыя маладушныя сэрцы і ўсё тое, што нам перашкаджае сапраўды любіць. Пачуй нашую просьбу і праз яго заступніцтва дай нам чыстае сэрца, каб мы любілі чыстай любоўю. Просім Цябе таксама аб ласцы… (інтэнцыя, ў якой молімся). Праз Хрыста, Пана нашага. Амэн.

Ойча наш… Вітай, Марыя… Хвала Айцу… 

Літанія да св. Людвіка дэ Манфора