Дзень чацвёрты: прапаведнік валадраства Езуса Хрыста праз Марыю.

 Абвяшчэнне Радаснай Навіны або, як любіў казаць св. Людвік, Валадарства Езуса Хрыста праз Марыю, нараджаецца як плод і мэта асабістага і касцёльнага духоўнага ўзрастання, а ў яго фундаментах ляжыць пасланне Езуса: “Ідзіце ва ўсе канцы свету і абвяшчайце Евангелле ўсялякаму стварэнню” (пар. Мк 16, 15). Апостальства з’яўляецца важным элементам асабістага ўзрастання ў веры. Гэта азначае, што ачышчэнне душы ад граху і прыняцце евангельскіх каштоўнасцяў, паглыбленне адносінаў з Богам праз веру, надзею і любоў, сведчанне хрысціянскага жыцця, клопат і актыўнае абвяшчэнне Евангелля, а таксама справы пашырэння Божага Валадарства, з’яўляюцца часткай аўтэнтычнага духоўнага ўзрастання. Апостальскае і місіянерскае вымярэнне развіцця духоўнага жыцця вызваляе вернікаў ад таго, каб абмежаваць духоўны шлях у сферы прыватнасці і інтымнасці, што можа з’явіцца ў якасці спакусы ў асабістым жыцці верай. Апостальства разам з малітвай нараджаецца з асабістых адносінаў з Хрыстом. Апостальства з’яўляецца плёнам узрастання хрысціянскай любові да Бога і чалавека, якая схіляе вернікаў да таго, каб убачыць патрэбы бліжняга, і заахвочвае апостальствам сведчыць пра Божую любоў. 

  Паводле св. Людвіка, адсутнасць апостальскага вымярэння з’яўляецца знакам неадпаведнага асабістага шляху ўзрастання ў веры: “Я абраў шлях праз свет, я выбраў душу вандроўніка, каб збавіць майго беднага бліжняга. Ці магу я проста глядзець, як паўсюль душа майго дарагога брата гіне з-за граху, ці можа гэта не крануць майго сэрца? Не, не, Пане, яго душа вельмі каштоўная. Ці я буду спакойна глядзець, як гэтая прыгожая душа ідзе ў вечную смерць і ніхто на гэта не рэагуе? Ці я буду спакойна глядзець, як Кроў Бога, які любіць гэтую душу, будзе марна пралітая, а яе вартасць назаўсёды змарнаваная? Хутчэй я быў бы праклятым. Ах, Пане, усе Цябе зневажаюць у чалавеку, які з’яўялецца Тваім вобразам. Ці павінен я гэта моўчкі цярпець? Твае ворагі забіраюць Тваю хвалу, а я павінен быць на іх баку? Сапраўды, лепш смерць! З Табой, Пане, я перамагу” (Песня 22).

Св. Людвік усведамляў, што вораг людскіх душаў змагаўся з ім падчас місій, якія ён праводзіў: “Калі я прыходжу ў якое-небудзь месца праводзіць місіі, шатан выкарыстоўвае ўсю сваю моц, каб перашкодзіць і знішчыць, але я прыходжу з Езусам, Марыяй і св. Міхалам і перамагаю яго”. Св. Людвік глыбока ўсведамляў гэтую духоўную барацьбу для навяртання і збаўлення душаў, якая была ў яго жыцці падчас усіх місіяў.

Малітва: Пане наш Божа, св. Людвік дэ Манфор усё сваё жыццё правёў так, каб любіць Цябе і бліжняга, а мы так мала ажыццяўляем гэтую любоў на сваім шляху. Праз яго заступніцтва дапамажы нам перамагчы нашыя маладушныя сэрцы і ўсё тое, што нам перашкаджае сапраўды любіць. Пачуй нашую просьбу і праз яго заступніцтва дай нам чыстае сэрца, поўнае любові. Просім Цябе таксама аб ласцы… (інтэнцыя, у якой молімся). Праз Хрыста, Пана нашага. Амэн.

Ойча наш… Вітай, Марыя… Хвала Айцу… 

Літанія да св. Людвіка дэ Манфора